Om produksjonen

Frihet er å sykle


Fem forlatte bygg står alene på Senja. De har spor fra en tydelig fortid.

Fremtiden derimot, er usikker for knirkende planker og nedstøvet verktøy.

Var det frihet? Eller er det friheten som kommer nå?

Frihet er å sykle er en teaterinstallasjon i spennet mellom ulike frihetsoppfattelser; mellom Senjaværingers synspunkt på frihet, filosofers undringer rundt dette uhåndgripelige temaet og begrepets betydning i et fraflyttet bygg.

Rimfrost Teaterensemble vil skape en forestilling som inspirerer til refleksjon rundt begrepet frihet. Med bruk av oppsøkende virksomhet har scenekunstere samarbeidet med bygdesamfunnene på Senja, og på den måten lagt lokalt råmateriale som grunnlag for forestillingen. Selve teaterinstallasjonen vil foregå i fraflyttede bygg i de fire Senjakommunene. Det legges opp til en opplevelse som fremmer den frie tanke og som kan bidra til å øke perspektiver rundt frihet, blant både lokale innbyggerne og tilreisende.

HVORFOR FRIHET?

Senja og bygdene på øya har opplevd en sterk fraflytting de siste tjue årene. Det har blitt «fritt for» folk i mange bygder og grender. I de fem bygdene Frihet er å sykle skal fremføres, har gjennomsnittlig en femtedel av befolkningen blitt borte de siste ti årene. På samme tid opplever så mange mennesker en sterk mental og menneskelig frihet ved å tilbringe tid på denne øya. Hvorfor velger noen bort friheten ved å flytte?

Vi har valgt å bruke frihet som tema i denne teaterinstallasjonen fordi det uttrykker noe universelt i møtet med de fraflyttede husene. Om mennekser og valgene vi tar.

LOKAL INVOLVERING

Ved bruk av oppsøkende virksomhet som intervju, samtaler og møter, samarbeider scenekunstnerne med de lokale bygdesamfunnene på Senja. Vi har gjennomført intervjuer med barnehagebarn, elever, pensjonister, fiskere, asylsøkere og en rekke andre mennesker. Ut ifra disse samtalene vil det skapes en teaterinstallasjon som fremmer den frie tanke, og som kan bidra til å gi publikum perspektiver rundt begrepet frihet.

OPPLEVELSEN

Frihet er å sykle vil på hvert spillested oppsøke et fraflyttet bygg, og på den måten kommentere det nordnorske begrepet ”fritt for”. Bygg som er fri for folk. Gjennom scenograf Susanne Irene Fjørtoft fylles byggene med absurditet hånd i hånd med det hverdagslige ved å enten understreke eller skape kontraster til byggets historie og tidligere bruksområder.

Hvordan passer en dobbeltseng inn i et bilverksted, og hvilken frihet gir det til den som sover der? Hvor fort kan naturen ta over en skole? En skoleelev sa til oss at frihet er å sykle, men er det frihet å sykle i fjæresteinene? Og kan man finne frihet spikret inne på et snekkerverksted?

 

Hver forestilling vil være tilpasset hvert spillested og dens historie, noe som vi håper vil etterlate et sterkere inntrykk til ettertanke for det besøkende publikum. Teaterinstallasjonen vil på den måten kunne oppleves som fem forskjellige forestillinger med sin unike retning. Publikum blir på hvert sted sluppet inn i mindre grupper for å kunne bevege seg rundt i sitt eget tempo. Dette er også for å skape en intimitet og et møte mellom aktør og publikum. Byggene vil stå åpne som en egen installasjon som publikum fritt kan besøke i forbindelse med forestillingsdagene.

 

Reklamer
%d bloggere like this: