Skaland

SKALAND SKOLE

  18. juli under festivalen «Tur te Senja» på Skaland Skole. Installasjonen åpner kl 1300 og det slippes inn grupper av publikum hver halvtime i ca 2 timer.

Skaland hadde egen barne- og ungdomsskole med rundt 50-60 elever frem til våren 2009 da den ble lagt ned og alle elevene flyttet til en ny skole i den nordlige delen av kommunen. Når man går gjennom bygningen kjennes det som om folk dro derifra på fredag med en forventning om å være tilbake på mandag. Men så kom de aldri tilbake. Personlige gjenstander som tegninger og malerier henger igjen på veggene eller ligger slengt på gulvet, mens nyttegjenstander som pulter og stoler er hentet ut. I det ene klasserommet er GENERAL LEE, sørstatenes general under den amerikanske borgerkrigen, tagget med gullspray ut over hele tavlen.

Bygningen skal igjen brukes til det den er ment for: å videreformidle verdens kunnskap til sine nye borgere. Det er gitt tillatelse til å gjøre den om til en Montessoriskole, men på grunn av manglende lærerkrefter med riktig utdannelse for å drive en slik skole er prosjektet foreløpig satt på vent. En vennlig kvinnestemme sier; velkommen, vennligst hold linjen og vi svarer på din henvendelse så snart vi kan. Så kommer en strøm av beroligende heismusikk gjennom linjen, og vi sitter i uvisst håp om at linjen ikke blir brutt før vi kommer gjennom.

«De gruer seg nok til å gå på skolen, men de føler seg kanskje fri i friminuttene. Hvis de får være i fred.»

(Fra intervjuer gjort på Senja juni 2010.)

Reklamer
%d bloggere like this: